КиноНовиниУ нас

INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL 2022

Разгръщаме, отваряме, дълбаем, летим.

Международният фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) e отдаден на идеята за преоткриване на портрета като културен феномен – многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.

Със своето трето издание фестивалът утвърждава концепцията за портретния филм като специфичен ракурс за възприемане на смисловия филмов център, за разгръщане на обвивките до откриване насърцевината на творбата.Този фокус води към внимателно стъпване по линиите на наратива и по щрихите на чувствата, но също провокира поставянето на въпроси, отварянето на рамките, намирането на онова, което е отвъд видимото. С тази уникална философия, IPFF отново е разпознат като платформа за необичайно късометражно кино от стотици творци, от всички посоки на света. Фестивалът привлича изяви както на съвсем млади професионалисти, така и на утвърдени артисти, отдадени на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

И през 2022 година IPFF е хибриден: с прожекции и кино срещи на живо и с богато онлайн издание. В четири български града – София, Пловдив, Велико Търново и Варна -филми от Официалната селекция на фестивала, а посредством фестивалната платформа Festhome TV любители на качественото късометражно кино от цял свят гледат както официално избраните филмови портрети, така и двете селекции на IPFF, открояващи още интригуващи находки – For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions Selection. Основната програма на фестивала се състои от 37 късометражни портретни творбиот 20 държави, представени в категориите Филмов портрет, Колективен портрет, Алтернативен портретФилмов автопортрет, както и категории с фокус изразен език – скрийнденс (Портрет в движение)и анимация – (Портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики – истории за вдъхновяващи личности, портрети на артисти, на герои с обществени и лични каузи, запознанства с ексцентрични образи, крехки души с безстрашни характери, преживявания на сюрреалистични и експериментални визуални вълнения. 

В своето трето издание IPFF разгръща стремежа си за непосредствено живо споделяне и ползотворен идеен обмен чрез поредица от съпътстващи събития – неизменна част от цялостното фестивално преживяване. В програмата активно се включват членовете на международното жури, които дискутират с творци и зрители своята професионална и лична гледна точка към портрета и портретирането като феномени, процеси и изследвания на човешкия свят. 

В съпътстващата програма са включени още творчески ателиета за деца, кино куиз и аудио-визуална изложба.

Свързани статии

Вашият коментар

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker