Музикални фестивалиНовиниУ нас

ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН ХОРОВ ФЕСТИВАЛ „МОМЧЕТАТА ПЕЯТ” – СОФИЯ 2022

От 14 до 16 октомври т.г. в София се проведе Първият международен хоров фестивал „Момчетата пеят” – София 2022. Фестивалът се организира от Сдружение „Хор на софийските момчета”, с финансовата подкрепа на програма РА 14 ”Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”, финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Фестивалът „Момчетата пеят” София 2022 г. цели да покаже постиженията на момчешкото хорово пеене като специфичен вид хорово изкуство; да насърчи сътрудничеството и културния обмен между момчешките хорове от различни държави;  да разшири обхвата на културните дейности на национално и на регионално ниво и да привлече нови публики. Той подобрява достъпа на обществеността до хоровата музика и момчешкото хорово пеене. В рамките на фестивала се провеждат творчески срещи на диригентите за обмяна на опит, уъркшопове с участниците за подготовка на общите изпълнения за гала концертите и специални културни програми.

Основните концертни събития се провеждат в голямата зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и в по-малки населени места – Дупница и Самоков, както и в по-крайни квартали на София. Събитието допринася за създаване на равен достъп до културата на граждани от различни социални групи и ще подпомогне тяхното включване в културните процеси. Входът за всички концерти е свободен.

В първото издание на фестивала участват трите български момчешки хора: Хорът на софийските момчета  при читалище „Цар Борис Трети – 1928” с диригент проф. Адриана Благоева, Хорът на варненските момчета и младежи при хорова школа „Проф. Марин Чонев”, Oбщина Варна с диригент Дарина Кроснева и Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при ЦПЛР Общински детски комплекс – Пловдив с диригент Милка Толедова.

Чуждестранните хорове – участници във фестивала са: Хор на момчетата от Рейкявик, Исландия с диригент Торстен Сигурдсон – хор партньор по проекта, Хор на момчета „Седрос UP” диригент Алдо Адриан Гереро от Мексико Сити, Мексико и Хор на момчетата Boni Pueri” с диригент Марек Щилец от Прага, Чехия.

Всички участващи състави заедно изпълниха химнът на фестивала „Viva la musica” (м. А. Благоева) и специално написаната за фестивала песен „The Boys Are Singing” (м. Ст. Вълдобрев). https://youtu.be/yc70I0dLV24?si=p9_kffVRkXbozMtc

Свързани статии

Вашият коментар

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker