По светаПразнициТрадиции

Валенсия – магията на фестивала Las Fallas

Маршрути - Истинско огнено и пиротехническо шоу

Акценти в историята
  • По време на уникалния фестивал Las Fallas Валенсия се преобразява
  • Истинско огнено и пиротехническо шоу по време фестивала
  • Уникалните ninot красят улиците
  • По време на фесивала се избира фая победител
  • Тази пиротехническа фиеста продължава единствено по време на Фаите
  • Кулинарни шандове със сладки привличат валенциянци и туристи

Фестивалите ПО СВЕТА и у нас

Валенсия е прекрасна през цялата година, но по време на уникалния фестивал Las Fallas градът наистина се преобразява и привлича стотици хиляди туристи от цял свят. Започва се с впечатляващо пиротехническо шоу и ефектна заря mascleta, като топовните изстрели са първите предвестници на атрактивния празник, съчетаващ древни традиции, поклонение пред Божията майка, приложна магия за пречистване с огън и звук и изкуство, което осмива човешките пороци със стотици ninos – статуи и инсталации, които разкрасяват града.

Винаги, преди да настъпи пролетта във Валенсия, се провеждат Фаите. Някога в Средновековието през март хората изнасяли на улиците старите вещи и изгаряли всички стари мебели, дюшеци от сено и вещи, ползвани през есента и зимата. През 15 век празникът е бил в чест на свети Жозеф, когато запалвали дървена арматура, където се закачвали газените фенери през зимата. ПрезXIX в. градската управа решила да забрани традиционните палежи на вехтории по улиците и задължила гражданите да го правят извън града.

Истинско огнено и пиротехническо шоу по време фестивала

Las Fallas се възраждат в началото на XX век, когато общината обновява традицията, но палежите стават други – вместо купчини с боклуци, по улиците изникват красиви фигури -ninot, направени от същите материали като в миналото – дърво, хартия, стериопор… Всяка фигура се изготвя близо 10 месеца, а има живот само 3 дни, когато хората й се радват, за да изгори в нощта на 19 срещу 20 март за броени минути, придружена от възгласи и мощно пиротехническо шоу.

post-image-3

Днес Фаите са не само туристическа атракция, но и време за купон до дупка на цялото население. Дните преди настъпването на астрономическата пролет във Валенсия и още стотина селища в областта, между които Аликанте и Кастейон, се издигат 800 гигантските фигури, със саркастичен характер, осмиващи някакъв човешки недостатък или хора от властта.

Всеки квартал и улица прави своя детска инсталация и такава за възрастните, като в празничните дни съградените сцени до нея са място за всенародно веселие, което продължава до зори. До 4-5 часа сутринта свирят най-популярните испански певци, като лесно можете да минете от една улица до друга и да се позабалявате с валенсиянците и с различните гастролиращи групи.

Success is largely a matter of holding on after others have let go.

Уникалните ninot красят улиците

  • Статуите са истинска атракция и всеки се опитва да види повечето от тях, а жури оценява коя е най-хубавата. Само тя се запалва с час по-късно, а всички други пламват поетапно – първо изгарят детските инсталации – към 22 часа вечерта, последвани в полунощ от големите си побратими.

    Статуите са уникални, неповторими, впечатляващи и представляват истински творения на изкуството. Те притеглят милиони туристи всяка година – съществуват само няколко дена и се изгарят, въпреки че направата им струва близо 30 милиона евро за провинция Валенсия. 

post-image-1

Статуите са истинска атракция и всеки се опитва да види повечето от тях, а жури оценява коя е най-хубавата. Само тя се запалва с час по-късно, а всички други пламват поетапно – първо изгарят детските инсталации – към 22 часа вечерта, последвани в полунощ от големите си побратими.

Статуите са уникални, неповторими, впечатляващи и представляват истински творения на изкуството. Те притеглят милиони туристи всяка година – съществуват само няколко дена и се изгарят, въпреки че направата им струва близо 30 милиона евро за провинция Валенсия. 

По време на фесивала Las Fallas се избира фая победител, която се запазва, а другите се запалват в нощта на 19 март от най-красивите валенсиянки, облечени в национална носия. Пламват една по една пред възгласите на хората и ронещите се сълзи, тъй като много от хората плачат от вълнение.

Всеки квартал, улица и кооперация правят свои Фаи – голяма и детска, около която се строи палатка, където веселбата продължава от сутрин до късно сред нощ. Строят се естради, канят се групи, а хлапетата ходят с куфарчета с пиротехника, като гърмят от сутрин до полунощ и след това. Страхотните покутевици продължават 24 часа, като в 13 часа започва канонада с тонове бомбички, която не е по-лека от тази в 1 часа след полунощ.

Тази пиротехническа фиеста продължава единствено по време на Фаите, след което гърмежите секват до следващата година. Идеята е с гръм, светлина и огън да се пречисти всичко лошо и да се пречисти градът и хората в него от негативните енергии и емоции.

Квартал „Ноу Кампанар“ бележи своеобразен рекорд, като пет поредни години е победител с най-красива Фая, като статуята през 2008 г. струваше 900 000 евро. Тази година централната инсталация през кметството на града бе посветена на борбата с тероризма.

post-image-2

Фаята-победител получава привилегията да бъде изгорена 1 час по-късно от останалите – в 1 часа след полунощ. Любопитен факт е че всяка година една от малките фаи получава от файерското жури специална награда — правото да не бъде изгорена и се съхранява в Музея на Фаите във Валенсия.

Фестивалът Las Fallas и „Фаите“ са единственото време през годината, в което са разрешени пиратките — всеки гърми с каквото може и колкото може. 5 дни много музика – безспирни духови оркестри обикалят всички квартали на градовете в областта от 8:00 сутринта до 12 вечерта.

Два дни преди огнената кавалкада всички жители от града и околността дефилират до полунощ, облечени в национални носии – от бебе до престарели граждани. Новородени, бебета в колички, инвалиди – никой не прави изключение. Важно е да минат през централния площад пред катедралата, където се прави 10-метрова статуя на Дева Мария на отчаяните. За двата дни я обличат с червени и бели рози и карамфили. Всяко момиченце, девойка и жена носят букет бели или розови цветя, които оставя при макета на Virgen de los Desemparados.

По време на фестивала Las Fallas, естествено, се избира Кралица на фаите, най-оригинална Фая, най-впечатляващо пиротехническо шоу, най-ефектна заря. Светлинни гирлянди и украса осветяват града, който по време на Фаите не спи. Кулинарни шандове със сладки привличат валенциянци и туристи, музика, традиции и атракции превръщат Валенсия в неповторим град, който след три дни няма да е същия.

Текст и снимки Антоанета Титянова

Свързани статии

Вашият коментар

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker