ДругиКулинарни Фестивализа традиционни и модерни ястияПразници

XIХ издание на Празника „Златна праскова“ в село Гавраилово

Празникът „Златна праскова“ се състоя за 19-ти път в сливенското село Гавраилово в края на юли на площада на селото.

Празникът е проведен за първи път през 2002 г. и се превърна в емблематичен за селото. Всяка година се събират производители на праскови от цялата страна, дошли да обменят опит и да научат най-новите технологии в отглеждането на тази златна култура. Провежда се семинар с лектори-специалисти от научни институти. Паралелно със семинара, на площада пред читалището се организират разнообразни културни прояви. Засилено в тях е детското участие – бъдещето на този красив земен рай.

Жители и гости на Гавраилово имат възможност да разгледат изложба на сортове праскови, на рисунки и фотоснимки, свързани с темата на празника, да присъстват на демонстрация на нова техника, да посетят най-добре обработени градини в землището на селото и да опитат току-що приготвеното вкусно сладко от праскови. По време на празника се играят кръшни български хора, с които завършва празничният ден.

Гавраилово е типично подбалканско селище в област Сливен. То е естествено средище и седалище на прочутия в миналото Аграрно-промишлен комплекс „Долината на прасковите“ – най-големият производител на праскови и компоти от праскови в страната, чиято продукция се реализира в десетки страни по света.

Може да прочетете повече за този и други фестивали в брой 2 на нашето списание.

Свързани статии

Вашият коментар

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker