Кулинарни Фестивализа традиционни и модерни ястияПразнициТрадиции

V фолклорен фестивал „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“

Интересни фестивали в България, за които не знаем

Акценти в историята
  • Сред основните атракции беше Юнашка тава, в която бяха приготвени 1300 литра зелева чорба
  • конкурси за „Най-напет юнак“ и „Най-лична мома“
  • Конкурс за „Най-блага греяна ракия“
  • перфектна организация на инициативата
  • „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“.

5000 души посетиха V фолклорен фестивал „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“ в Бабово

Сред основните атракции беше Юнашка тава, в която бяха приготвени 1300 литра зелева чорба. Всеки, уважил празника, имаше възможността да се наслади на гозбите, приготвени по автентичните рецепти, завещани от баба Ханджийка.

По време на празника се проведоха и конкурсите за „Най-напет юнак“ и „Най-лична мома“ и “Греяна ракия”, като победители станаха Петър Пламенов от с. Голямо Враново и Катерина Симеонова от с. Климентово. Най-малките участници бяха 2-годишният Симеон Симеонов и 5-годишната Зоя Йорданова.

Конкурсите за греяна ракия и зелева чорба

Сериозна беше и конкуренцията в конкурсите за греяна ракия, зелева чорба и най-автентична старовремска чорба, като в последния участваха 26 души.

Конкурсът за греяна ракия предизвика 21 участника, като от тях се изискваше да приготвят греяната ракия вкъщи и да я предоставят в съд, като количеството за дегустация да е не по-малко от 300 грама. Същите правила важаха и за 16-те участника в конкурса за зелева чорба, но тук количеството трябваше да бъде поне литър за всеки донесъл от течността, бореща махмурлука.

Шепа хора сте Бабовчани, а духът ви, енергията ви, творческият ви устрем – големи, много големи!“
Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов
post-image-3

Първото място в конкурса за „Най-блага греяна ракия“ отиде при Еленка Цонева от Пенсионерския клуб в Старо село. На втора и трета позиция се класираха Димитър Иванов от Глоджево и Гина Алексиева отново от Старо село. За майстор на зелевата чорба бе избран Тодор Тодоров от Старо село, а на второ и трето място се отличиха Народно читалище „Съединение 1885“ в село Климентово и Народно читалище „Възраждане 1940“ в Старо село.

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че празникът събира в едно местния фолклор, кулинарната традиция, майсторството на дедите ни в селските занаяти и неподражаемото умение на българина да живее в трудните времена с песни, танци и неугасващ стремеж за творчество и лично израстване. 

За перфектната организация на инициативата се погрижиха Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1927“  със секретар Пепа Стоянова и кметство Бабово. По традиция значителна подкрепа за прекрасния празник оказаха Община Сливо поле и кметът Валентин Атанасов, зам.-кметовете Михаил Чиликов и Стефан Габровски. Водосвет беше отслужен от отец Данчо, а специални гости бяха кметове на кметства.

Success is largely a matter of holding on after others have let go.

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев беше сред официалните гости на петото издание на фолклорния празник в с. Бабово, провеждащ се под надслов „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“.

post-image-1 

Победителите в конкурсите.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker