КиноПо света

Филмовият фестивал в Гьотеборг 2021- най-големият в Скандинавия

Световната пандемия принуди световните кина да затворят. Поради това най-големият филмов фестивал на Скандинавския полуостров създава „Изолираното кино на фаровия остров Патер Ностер“. Така любителите на Седмото изкуство могат да се насладят на фестивала в пълна изолация на скала далеч в морето. Нещо повече, направиха се ексклузивни прожекции за 1 човек на 2 емблематични места в Гьотеборг: Scandinavium arena и киното Draken.

Днес нашият свят изглежда съвсем различно, както и филмовият фестивал в Гьотеборг. Фестивалът се проведе от 29 януари до 8 февруари 2021 г. дигитално, а публиката имаше достъп до всички филми, премиери и разговори чрез цифрова платформа.

„Фокусът на фестивала 2021 г.„ Социални разстояния“ изследва новия свят, който се появи след пандемията, и ролята на филма в този нов свят. Създаването на изолирани филмови преживявания за единична аудитория е начин за осигуряване на напълно безопасни прожекции на фестивали, но е и опит да се види как пандемията е променила отношенията на хората с филма“, обяснява Джонас Холмберг, художествен директор на фестивала.

Филмовият фестивал в Гьотеборг е най-големият кинофорум в скандинавските страни. Всяка година организаторите обикалят цял свят, за да открият избрани филми. Те се представят на десетдневния фестивал в края на януари – близо 450 филма от 80 страни.

Може да прочетете цялата статия в брой 4 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker