ДругиУ нас

Фестивалът на комедията отвори врати за стендъп комедията у нас

За седма поредна година през октомври се проведе Фестивал на комедията в София и Пловдив като най-добрите комедийни артисти се събраха отново на една сцена, за да разсмеят публиката така, както само те могат. До 2014г. стендъп комедията бе непознато за българина сценично изкуство, което набра скорост в последните години и резултатът е голям брой фенове и хора, които се занимават с него. Името на жанра произлиза от това, че комикът представя шоуто си прав пред публиката.

Комедията е изключителен инструмент в ръцете на умелия артист, чрез която той по различен начин разглежда неща от живота, които обикновено сме свикнали да подминаваме. Творецът има силата да хвърли нова светлина върху сериозни теми като политика, икономика, опазване на околната среда, права на хората, образование и др. Силата на истинския комедиант е в това, че занимава публиката с проблем, на който тя иначе не би обърнала особено внимание.

Стендъп комедията се появява на българска почва чрез Иван Кирков, организатор на събитията и инициатор на Комеди Клуб София. Идеята да популяризира стендъп комедията идва от любовта към жанра. За Иван Кирков началото на Фестивала на комедията е най-важното събитие. Той организира първият Фестивал на комедията през 2014 г. в София. Целта е да събере най-добрите стендъп комедианти от страната, Европа и света на едно място, да говорят и обменят идеи, а българската публика за първи път вижда звезди от световна класа на родна земя и ги приема с отворени обятия. „Ще направя всичко по силите си, за да създам условия на комедиантите да измислят най-оригиналните шеги, писани някога от българин, за да чуем най-силния смях, на който си способен“ споделя И. Кирков. Фестивалът дава началото на първия бум на стендъп комедията у нас.

Може да прочетете цялата статия в брой 3 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker