Тема на брояТрадицииУ нас

Маскарадните игри в България –как обичаите стават фестивали

Маски, чанове, обредни танци. Традиция от древността оживява в съвременни фестивални шествия. Най-често наричаме маскарадните игри кукерски, въпреки че те имат специфични наименования в различните области на България. Общото е, че са свързани със зимните обреди и с настъпването на новия земеделски цикъл. Страховитите маски са задължителни, както хлопките и шумните танци, чиято цел е да прогонят злото.

Заради пандемичната обстановка някои от големите кукерски фестивали бяха отменени, но традицията в България е силна и чановете на сурвакари, бабугери и кукери проехтяха от доста места в страната, използвайки пролуките при вдигане на карантината или новите онлайн технологии. Кукерският празник в Костенец, Средец и Карлово мина в пълния си блясък, последван от кукерите в Прослав и Коматево в Пловдив, в Калипетрово в Силистра, които гонеха освен злите сили и COVID-19.

Маскарадните игри в България –как обичаите стават фестивали;  кукерски фестивали

Кукерите от Средец дефилираха на международен кукерски фестивал по-шумни и атрактивни от всякога, а Нощта на Сурва в село Лесковец и село Батановци привлече любители на кукерските игри и фотографи. Село Кайнарджа, Каравелово и село Главница не изневериха на традициите и отново показаха, че техните кукери са сред най-добрите, а маскарадните игри са повече от атракция.

“Старчевата” в Разлог бе отменена, но отделни групи кукери обиколиха улиците на селата. Кукерският събор „Песпонеделник“ в Широка лъка оцеля, както и фестивалът в Ямбол, а доста кукерски празници излъчиха игрите си за широката публика онлайн.

Може да прочетете цялата статия в брой 4 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker