ПразнициУ нас

Лечебно-вълшебния фестивал на билките – Биле фест

Бургаският остров „Света Анастасия“ посрещна своите гости с домашно приготвена медена лимонада, бира с мента, със странджански чай*, с миди, извадени току-що от водолазите от клуб „Приятели на морето“ от естествената островна ферма и прясно изпечени на тенекия.

Интересната програма бе част от лечебно-вълшебния фестивал на билките – Биле фест, който Община Бургас организира и проведе заедно с инициативата „За едно по-чисто море“.

Водолазите от клуб „Приятели на морето“ – Бургас дадоха началото на програмата като почистиха морското дъно около острова и извадиха две стари и счупени котви.

След това посетителите се потопиха в духа на Еньовден с фолклорните песни и ритуали за здраве и плодородие, изпълнени от бабите от село Люляково, които сами си бяха ушили и извезали народните носии. Те сюрпризираха гостите с още една приятна изненада от техния чуден край – десерт с жито по народна рецепта с името кишкек.

биле фест

Участниците от различни краища на страната представиха собствено производство здравословни храни и напитки, лечебни екстракти и мехлеми, ръчно приготвени ароматни свещи и сапуни, свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута, ризи с български шевици. Може да научите повече за фестивала в брой 2 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker