КиноМеждународен фестивалПо света

„Лека нощ, Лили” с победа в XVIII фестивал In the Рalace 2021

120 филма от 41 държави влязаха в официалната селекция на 18-то хибридно издание на фестивала за късометражно кино In the Рalace. Независимо от пандемията, над 3000 филма заявиха участие в Международния фестивал за късометражно кино. Филмите тази година се излъчваха онлайн в специално разработената за филмовите фестивали нидерландска платформа Film Chief. In the palace International Short Film Festival се проведе от 27 февруари до 6 март, като 1 лев от всеки продаден билет на фестивала отива за фонд за финансиране на нови късометражни филми.

Членове на Европейската и Американската филмови академии бяха членове на журито, заедно с носители на най-престижните награди за киноизкуство. Сред членовете на журито са имена като Скай Фитцджералд (САЩ), Б. Мурешану (Румъния), Ал. Ченчек (Полша) и Файсал Куреши (Пакистан).

През 2021 г. бе предложена 33-часова конкурсна програма, в която бяха включени филми с номинации за БАФТА и Оскар, наградени в Кан, Берлин и Локарно. Българските филми, допуснати до официалната селекция, са 7 с участието на актьори като Валентин Танев, Виолета Гиндева, Китодар Тодоров, Стефка Янорова и др. „Една от важните задачи на фестивала е да създава общност и приемственост, на което държим. Затова е радостно, когато поканим за жури автори, които сме открили и които се връщат, но вече в позицията си на лидери на мнение. За нас е удовлетворяващо да видим колко много са израснали в професионално отношение след последната ни среща“, споделя Цанко Василев, директор на In the palace.

Цялата статия може да прочетете в брой 4 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker