ПразнициТема на брояТрадицииУ нас

Карнавал по време на изолация

„Габрово 2020 – между изтока и запада“

Акценти в историята
  • Най-старият и пищен Карнавал в България
  • Кoвид-19 ни изправи пред много предизвикателства
  • тази година не приемат гости
  • Със санитарна маска е дори и прочутият паметник на митичния създател на Габрово – Рачо Ковача
  • Тази година няма да режат опашката на котката

Карнавалът „Габрово 2020 – между изтока и запада“ е първият карнавал в света по време на Covid – 19.

Къде, ако не в Габрово? Кога, ако не сега? Най-старият и пищен Карнавал в България не се страхува от някакъв си чуждоземен вирус и не смята да пази тишина. Дори напротив – ще направи прецедент в модерната история – Карнавал по време на изолация!

Всяка година, през месец май, Габрово защитава правото си да бъде столица на хумора и един от най-атрактивните световни фестивални градове. Шествието му се слави със своите няколкометрови уникални макети, които изобразяват или осмиват популярни личности от шоубизнеса, политиката, герои от книги и филми.

Тази година традиционното шествие с около 90 карнавални картини, около 40 макета и над 2500 участници няма да се състои, но изобретателните габровци намират начин да се забавляват и заразяват с настроение далеч извън пределите на града.

post-image-3

Маскирани и нагласени като за истински маскен бал, габровци ще демонстрират карнавално настроение от тераси, балкони, прозорци и дворове. Тази година те са и така добри да споделят еуфорията чрез ексклузивно стрийминг студио със звездни гости и хумористична програма.

На 16 май в три лъча по улиците на града ще тръгнат и три платформи с макети. А един образ със сигурност ще се отличи сред гигантските герои – този на генерал Мутафчийски.

Организаторите обещават да го разходят из града, за да види как се спазват мерките за борба с КОВИД – 19

Success is largely a matter of holding on after others have let go.

„Кoвид-19 ни изправи пред много предизвикателства – коментира ситуацията кметът на града Таня Христова, но има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят – стремеж да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. Да се надсмеем на ситуацията, дори и през сълзи понякога. Хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките теми. Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали. В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства – в бюджета на общината се появиха разходи и социални услуги, за които въобще не сме подозирали, част от предвидените приходи няма да постъпят също. Но все пак можем да отделим малко, за да запазим своя свят и да бъдем себе си – оптимисти с неподражаемо чувство за хумор.“

post-image-1

Карнавалът „Габрово 2020 – между изтока и запада“

Габровци отбелязват съвсем сериозно, че тази година не приемат гости, но канят всички да се присъединят към тях във FB, където ще има стрийминг студио с някои от най-големите и обичани български звезди.

Габровската музикална общност също не остава безучастна. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.

Виртуално в събитието ще се включат и карнавалисти от побратимения на Габрово белгийски град Аалст.

Със санитарна маска е дори и прочутият паметник на митичния създател на Габрово – Рачо Ковача, който е разположен в река Янтра и всяка година получава нови дрехи за карнавала.

Общината призова всички фенове на карнавала да създадат карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете си и така – с габровски хумор, посветен на най-актуалното от социалните и политически теми в момента, да се присъединят към карнавалния стрийминг на 16 май във фейсбук профила на карнавала.

Награди има както за най-успешните домашни карнавални картини, така и за най-карнавално семейство и дори за домашен любимец – котка /или чувстващ се като котка/, съпричастен към карнавалния дух в къщата.

Тази година няма да режат опашката на котката – мерки за сигурност, въпреки че плановите операции вече са разрешени.

 

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker