ПразнициТрадицииУ нас

„Иванови влачуги“ в Караисен и тази година

Празникът „Иванови влачуги” се проведе в павликенското село Караисен, спазвайки противоепидемичните мерки на извънредната ситуация. По традиция на Ивановден от години насам самодейците за автентичен фолклор към читалище „Добра Надежда – 1896” честват обичая, като къпят на чешмата нарочен за младоженец мъж.

Традиционното честване на народния обичай „Иванови влачуги” в с. Караисен е възобновено през 1986 г. от самодейци в селото. Още същата година участват в Събор на народното творчество в Копривщица, където са наградени с осем златни медала. От тогава ежегодно в Караисен на 7 януари се празнуват „Иванови влачуги“.

Действието се извършва на първия ден на Водици край геран или чешма. Къпят се булка и младоженец Иван за здраве и берекет.

Ивановден е сред големите български празници в новогодишния цикъл и е сред трите, свързани с очистващото действие на водата. Уникалният автентичен ритуал „Иванови влачуги“ е без аналог у нас и се празнува от незапомнени времена в павликенското село Караисен. Предава се от поколение на поколение и до днес на най-голямата чешма в Караисен по традиция се окъпват за здраве и плодовитост именници, младоженци, моми и ергени. Ритуалът по изкъпването включва и тези, които предходната година са станали семейства. Това се прави, за да донесе здраве и много деца в Караисен.

Може да прочетете цялата статия в брой 4 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker