Кулинарни Фестивализа традиционни и модерни ястияПразнициПрирода и спортТрадиции

Ела и виж Силистра

Фестивалите по света и У НАС - Силистренският фестивал е сред културните събития в международен мащаб

Акценти в историята
  • Силистра е с много богата и древна история
  • В Силистленско има много римски останки
  • Били ли сте в Сребърна?
  • Сребърна е гостоприемна с къщи за гости и мили срещи.
  • фолклорен празник в село Голеш през юли
  • Празничните дни на Силистра на 14-ти септември

Фестивалите в България от А до  Я

Десетки са фестивалите, съборите и празниците в Силистра – пъстри и уникални, каквато е природата, традициите и обичаите на този забележителен регион на България.

Силистра е един от най-старите български градове, с много богата и древна история. Основан е преди 5000 г. пр.н.е от траките, а през 106 г. прераства в римската крепост Дуросторум. Император Траян разполага тук ХІ Клавдиев легион, а император Марк Аврелий в 169 г. обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град – муниципиум.

малко история

Между ІІ и VІ век градът е главният фортпост на империята срещу варварите. В Силистра е роден „спасителят на Рим“ – „последният римлянин“ Флавий Аеций. През VI в. император Юстиниан I обновява стените на Силистра – един от големите градовекрепости в Източната Римска империя. През VII век император Ираклий и император Фока укрепват крепостта, но не спират славянските нашествия. От VII в. Доростол или Дръстър вече е в пределите на Българската държава.

post-image-3

В Силистленско има много римски останки. Една от най-ценните в Европа късноантична гробница с древни стенописи от 4 век се намира тук. В самия център на града може да разгледате архитектурно–археологическия резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ с разкритата наскоро „Патриаршеска базилика“ на патриарх Дамян – първият български патриарх. Базиликата е първата патриаршеска църква в българската държава и втора по големина в страната.

Прекрасният исторически музей, крепостта и забележителностите на Силистра са притегателни и лете, и зиме, като междувременно станете част от някои по-интересни местни фестивали. Ако сте в Силистра през зимата, не пропускайте Националния фестивал на кукерите в Община Силистра, Фестивалът на коледарските групи,Коледарско надпяване” в с. Калипетрово, Фолклорният събор „Земята и хората – Бабук” или Традиционният празник на кукерите и маските „Да прогоним злото заедно“ в село Айдемир.

Силистра е изненадвала пътешествениците в древността, които са я описвали като богат и проспериращ град, но тя е наистина прекрасно място за целогодишен туризъм. Малцина знаят, че при хан Омуртаг в Дръстър е изграден Дунавският дворец на българските ханове, в който 896 г. се установява самият цар Симеон Велики. През 927 г. тук е резиденцията на първия български патриарх Дамян. За кратко градът е именуван Теодорополис в чест на Теодор Стратилат и между ХІ и ХІІ век градът е административен център на Византийското Подунавие.

Success is largely a matter of holding on after others have let go.

Силистра помни тежки опустошителни войните между България, Византия и Киевска Рус, като Доростол е завладян, разрушен и повторно съграден от Йоан Цимисхий, а през 1032 г. е нападнат от печенегите. Не са по-малко и победите: през Второто българско царство градът си връща старото име и е митрополитска резиденция и столица на Теодор Светослав и Иванко Тертер. Символично или не в Силистра се провежда

Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство” от 1994 г.

Това е фестивал на талантливите  деца и се утвърди като неповторим празник на танцовото изкуство. 

Силистренският фестивал е сред културните събития в международен мащаб, в който участват детски състави. Той се отличава със своята богата програма: шествие на съставите, тържествено откриване и закриване, фестивални концерти, ателие за разучаване на танците на различните народи, забавна програма с конкурс „Мис и Мистър Фестивал”, среща на кмета на общината с ръководители и представители на съставите, дискотека, клубове на приятелството, запознаване с културното наследство на града и пленер „Аз рисувам фестивална Силистра”.

Във фестивала участват всички силистренски детски танцови състави, както и формации от чужбина. През годините гостите са от: Украйна, Сърбия, Грузия, Босна и Херцеговина, Румъния, Индия, Русия, Армения, Турция, Словакия. Концертите са радост за града и гостите ни. Фестивалът са провежда през месец юли и е детско послание за мир и приятелство.

Фестивалът „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ не е единственият в Силистра, който събира международна публика и участници.  Съборът на хоровете от крайдунавските градове, който се провежда през октомври, също е място за културен обмен и добросъседство. Не пропускайте и юнският Фестивал на китарата „Дунавски струни“, певческият събор „До чешмата, под липите“, септемврийският Фолклорен събор „Иширково пее и танцува” и Националният фестивал на старата градска песен “Дунавски спомени”, който се провежда по същото време.

post-image-2

Били ли сте в Сребърна? 

На 16 км западно от Силистра и на 2 kм южно от Дунав се намира биосферен резерват Сребърна, който е уникален със своята фауна. Това е мястото, където могат да се видят колонии от екзотични и прелетни птици, както и пеликани, които летуват тук всяка година. Това е дестинация любопитна за орнитолози, биолози и туристи. Сребърна е брандът  на  силистренска община, като цялата територия е обявена за биосферен парк, а „Сребърна“ е в списъка на световното  наследство на ЮНЕСКО.

През лятото тук идват любители не само на природата, но и на кулинарията. В село Сребърна всяка година се провежда фестивал „Гозбите на Добруджа”, вдъхновен от полята със златното зърно. Фестивалът се провежда в сезона на златните дюли и златните есенни листа. Сребърна събира автентични майстори готвачи, за да благодари за плодородието на Добруджа. Във фестивала се представят над 500 ястия, приготвени по народни традиции и рецепти, с над 190 участници от България и Румъния. Събитието включва: изложба – дегустация; конкурс за автентични ястия и конкурс за домашни напитки; конкурс за етновизия на щанд; творчески работилници – детска готварска работилница, ателиета ; фолклорна програма. Вкусни  добруджански ястия има за всеки. 

Сребърна е гостоприемна с къщи за гости и мили срещи. Посетете музея около езерото Сребърна. А защо не и Хумористичният фестивал „Сребърна пее и се смее”, който се провежда в селото през май. Ако сте почитатели на фолклора и кулинарията не пропускайте Празникът на хляба, песента и танца „С магията на българския фолклор“ в Силистра и фестивала Пъстра добруджанска трапеза в село Полковник Ламбриново.

Все пак най-уникален е

Празникът на караомурския динен маджун в село Смилец

През ранна пролет започва неговата подготовка – сеят се бостаните с дини. После, както му е редът, се тръгва на бране – “Хайде за динки“ с песен и писани каруци. Котлоните са закопани в земята и започва усиленият труд. 

Приготвяне на караомурския динен маджун в село Смилец

Ако не се боите от работа и сте гост на празника, можете да цепите дини, да ги дълбаете за фенери, да прецеждате сладката течност, от която след дълги часове на бъркане и варене, ще получите динен еликсир, наричан от местните маджун. 

Работилницата  за динен маджун и домашна баница са в съседство. Ако искате да се забавлявате и да не работите, може да се пробвате като дегустатор, майстор на занаяти  или да пеете и танцувате със самодейците, дошли от близо и далеч. 

Красотата на носиите, атмосферата и емоциите ще помните завинаги – за да имате доказателства за спомена, вземете си динен  караомурски маджун.

Но можете да посетите отново силистренско и да се повеселите на фолклорен празник в село Голеш през юли, на Фолклорен празник „На раздумка, песен и почивка в Горещниците“ в село Средище, Кайнаджа.  През есента посетете регионален фолклорен събор „На мегдана, край чешмата в село Бръчма” или  Традиционните есенни празници Главиница.

Силистра е град с богата история и забележителности

Силистра е град с богата история и забележителности, полегнал на река Дунав в Североизточна България. На един от най-красивите хълмове край Силистра е издигната „Меджиди Табия“ – добре запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г. Уникалното при нея са подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места в другия край на града. Истината е, че след турското завоюване (1388 г.) Силистра е най-важната османска крепост на Дунав и процъфтяващ град под османско управление. 

Градът е силно укрепен и е столица на Силистренски вилает, включващ североизточната част на България, Добруджа от днешна Румъния, региони от Украйна и Молдова – Буджак (Южна Бесарабия до Бендери) и Едисан (Южно Приднестровие от Одеса до Балта) – черноморският бряг до Кримското ханство, всички брегови градове между Варна и Очаков. Според свидетелства на американски мисионери от 1858 г., градът има 20 000 жители, ограден е с висока 6 м крепостна стена и ров, разрушена при оттеглянето на руските войски след  Руско-турската война от 1828 г. Съгласно Букурещкия договор през 1913 г. Силистра е отстъпена на Румъния, а през 1940 г. Силистра е върната на България.

Етническата толерантност е типична за региона. В село Секулово може да присъствате на Празник на етническия фолклор “Секул Добруджански“. Регионалният събор „Невруз Байрам на Алианите” в село Брадвари пресъздава обичая, който можете да видите и на Празника на пролетното равноденствие „Невруз“.

С песни, игри и танци, ревю на носии, участват читалищни самодейци, етнографи и краеведи на празника „С билки и песни на Еньовден“. Гостите  на празника имат възможност да съпреживеят богата музикална програма с  демонстрация на народни занаяти, обичаи и носии от Добруджанския край.  Празникът на Еньовден съживява традиция, която ни връща към корените на нашите деди и с която младите хора се докосват до автентичните, уникалните обичаи и поминък на българите, познанието за лечебната сила на природата. Представят се автентични носии и занаяти от бита на българина, свързани с билкарство, знахарство и кулинария. В ранни зори на Еньовден се тръгва, без дума да се издума, защото така се прави вкусен  и лековит чай.  

Празничните дни на Силистра на 14-ти септември ще ви накара да видите древния град от неговата най-приятна страна Многото разнообразни празници, събори, фестивали ще ви помогнат да почувствате истинската атмосфера на града, да се срещнете със самобитните обичаи на жителите на областта, да усетите вкуса, да се докоснете до красотата на Силистренския регион. За финал ще добавим и един адреналинов фестивал, който за пореден път показва, че дори един малък град далеч от столицата може да има пълноценен и разнообразен живот. 

Силистра домакинства първия по рода фестивал-конкурс „Дръстър“ за елегантност на ретро и класически автомобили в Дунавския парк, организиран от Спортен клуб „Българска автомобилна слава“, Български автомобилен клуб „Ретро“ и Община Силистра. Изисканост, стил и висока класа завладяват публиката, гостите и участниците в събитието. Автомобилите  се оценяват от компетентно жури по естетически критерии и историята на всеки автомобил, оригиналност, реставрация, елегантност на дизайна, представяне на собствениците. Динозаврите на пътя са атракция за сетивата, които стоят на пътя и могат да разрошат косите и мислите на всеки .

Разнообразни фестивали, за малки и големи, в Силистра и селата – елате в най-североизточната част на България, за да се срещнете с историята на Дръстър, с пъстроцветните традиции и обичаи на един прекрасен край на родината ни.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker