Музикални фестивалиТема на броя

Джаз фестивалите заляха България тази година

За няколко месеца дузина джаз фестивали като цунами вдигнаха на крак публиката в цялата страна след стагнацията на Covid вълната. XXIII издание на International Jazz festival Bansko бе черешката на тортата сред маратонът от музикални джаз фестивали, на които се радваха цяло лято и в началото на есента любителите на този стил музика от страната и чужбина. Всички се питаха „Ще се проведе ли?“, „Ще дойдат ли гости от чужбина?“, „Ще има ли публика“ след като някои държави се поддадоха на страха и отмениха своите форуми.

Най-елитният – Джаз фестивалът в Монтрьо за пръв път от създаването си през 1967 г.не се проведе през юли заради пандемията от коронавирус. Елитният форум, който се провежда в продължение на две седмици на брега на Женевското езеро и събира повече от 250 000 души, отмени изданието си и обеща, че програмата, предвидена за 2020 г., ще бъде проведена частично на фестивала от 2 до 17 юли 2021 г. Отложиха се за бъдещето предвидените концерти на Лайънъл Ричи и Лени Кравиц … Като реверанс към разочарованата публика световноизвестният джаз фестивал в Монтрьо излъчи онлайн 50 безплатни концерта от предходни години с Рей Чарлз, Нина Симон, Джони Кеш, Дийп Пърпъл, Карлос Сантана и други.

Всеизвестно е, че едновременно с Джаз форума у нас паралелно стартира и Nisville Jazz Festival в сръбския град Ниш. Въпреки че мерките в западната ни съседка не бяха по-затегнати, това лято Нишвил Джаз фестивалът не се състоя във формата от миналото.

Всички гледаха с недоверие към Банско дали първото най-голямо събитие след стагнацията ще се реализира. Ще запомним думите на д-р Емил Илиев, създател и организатор на фестивала: „Попаднахме в извънредно трудна ситуация във връзка с продължаващото извънредно положение, но джаза успя да прогони вируса и прекарахме една чудесна музикална седмица. В нашата страна няма друго музикално събитие, което да се радва на такава популярност и да привлича толкова много хора. Въпреки всички трудности, ви представихме една много стойностна музикална програма и прекарахте една незабравима джаз ваканция“. Тогава не знаехме, че това е последната среща на живо на публиката в Банско с невероятния д-р Емил Илиев.

Благодарение на него на сцената видяхме прекрасни концертни програми на Аксел Цвингенбергер, на Жоана Амендоейра, на „Акага“, „Дърти пърчис”, на Васил Петров, на Хилда Казасян и десетки български и чужди джаз изпълнители. Нещо повече, примерът на джазфеста в Банско бе заразен и приятно ни изненада с една от най-силните по отношение на джаза години. Такава ще запомним 2020 г. за България.

Проведе се нов джаз фестивал Blagoevgrad Jazz Fest 2020

Благоевград покани някои от най-интересните имена на българската и македонската сцена в последния уикенд на юли. На площад „Македония“ благоевградчани аплодираха Петър Салчев & Октет Пловдив и Dirty Purchase, които участваха и на фестивала в Банско. Благоевградската публика аплодира още „Владко Стефановски трио“ от Македония, Милица Гладнишка, Христина Палева и Надя Тончева.

          “Джаз в Бургас” за 4 път в Морската градина

Някои от участниците в джаз фестивала в Банско като Ангел Заберски, Стоян Янкулов и португалската фадо изпълнителка Жоана Амендоейра стегнаха куфарите и смениха планината с Черноморието, като изнесоха концерти на четвъртото издание на музикалния фестивал. Форумът бе разделен на две части – 17-18 юли и 14-15 август и се проведе в двора на експозиционен център “Флора” в Морската градина. В програмата се включиха също музикантите от Бургас биг бенд, с диригент Анастас Камиларов, Рут Колева и др.

Морската столица не закъсня с Jazz Varna Summer

Джаз фестивалът „Варненско лято“ 2020 продължи два дни – от 18 до 20 август, като тромпетистът Роко Захариев представи проекта си „Роко и неговите братя“, а финалният концерт бе на Константин Костов – Агниешка Хекиерт квартет в двора на Археологическия музей. Международният джаз фестивал “Варненско лято” е сред най-старите в България. Основан е през 1992 и се провежда ежегодно с участието на музиканти от чужбина и страната, като сред почетните му гости са Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Карин Крог, Джон Сърман и много други. Организатор е Варненското джаз общество с финансовата подкрепа на Община Варна.

Плевен също проведе традиционния си вече Autumn Jazz Fest

По подобие на Банско и тук джаз концертите са общодостъпни и безплатни. В парка на Регионален исторически музей Плевен от 11 до 13 септември се проведе четвъртото издание на Есенният Джаз фестивал Плевен`2020. Плевенчани и гостите на града в шест фестивални концерта аплодираха Белослава, Живко Петров, Росен Захариев – Роко, Христо Йоцов, Десислава Андонова, Димитър Горчаков и др. Музикантите от Германия, Франция, Белгия, Израел, Италия и Сърбия не успяха да дойдат заради пандемията от COVID-19 , но община Плевен показа, че място за култура и джаз има в града дори в подобна тежка ситуация.

За да прочетете за останалите джаз фестивали, разгледайте брой 3 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker