По светаФестивали за изкуство

Венеция – на фестивал с маски, но карнавални

Карнавалът във Венеция се провежда 10 дни преди Великия пост. По този начин градът изпраща зимата, студените месеци и лошото настроение и посреща пролетта с нейното ново начало.

Във впечатляващото празненство участие взимат не само Венеция, но и целият район Венето в Италия. Това безспорно е най-известният карнавал в Италия, а също така и сред най-колоритните в Европа. Като всяко голямо събитие и то има своята история. Производството на маски за карнавала датира от 8 век. Карнавалът започвал с бал, след който множество тържества, представления и улични спектакли се провеждали из целия град. Предполага се, че първото организирано празненство е било през 1094 г. През 1296 г. е обявен за официален празник. Безспорно това е било най-пищното и чакано събитие в района.

            Празненствата траели седмици, така Венеция си спечелва името на град на забавленията и удоволствията от живота. Всички участници трябвало да бъдат костюмирани, защото това стопявало разликата между класите. Освен за това, анонимността на маските спомагала и за прикриване на престъпления, поради което карнавалът бил забранен за дълъг период от време. През 1890 г. е възобновен, а център на празника става площад Сан Марко, на който традиционно се издига огромна сцена за спектакли и концерти.

Цялата статия може да прочетете в брой 4 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker