Международен фестивалМузикални фестивалиНовиниУ нас

Български и световни имена отбелязаха 25 години джаз в Банско

С Били Кобъм, Игор Уилкокс, Салвадор Собрал, Джордж Кейбълс, Гергьо Борлай, Розалия де Соуса и още други български и световни имена ще бъдат отбелязани 25 години джаз в Банско, съобщават организаторите на фестивала, който ще се състои от 6 до 13 август.

За да има в планинския курорт джаз фестивал за 25-ти път, подкрепа дадоха Австрийско посолство, Посолство на Украйна, Посолство на Израел, Посолство на Италия, Посолство на Португалия, Посолство на Република Турция, Посолство на Унгария, много спонсори, туристическият бизнес в Банско и Министерство на културата, под чийто патронаж се провежда Банско джаз фестивал.

Осем фестивални дни и вечери от 6-ти до 13-ти август, музиканти от 16 държави, 29 концерта на две сцени, джаз академия за млади таланти, импровизации на специални джаз точки, джем сешъни, семейни игри, изложби, базари, незабравими срещи и преживявания – това е краткият списък на Банско джаз фестивал през годината, в която отбелязваме четвъртвековното присъствие на джаз музиката в подножието на Пирин.

Началото на „Банско джаз фестивал“ тази година поставиха Ангел Заберски Биг бенд и Милица Гладнишка, RADZ Band от Украйна и Electric shock от Унгария.

На сцената в творчески проекти, специално създадени за публиката на фестивала се срещнаха арменската певица Арпи Алто – с Любомир Денев и Венцислав Благоев; Дафна Леви от Израел – с барабаниста Асаф Саркис, Великобритания, и българските музиканти Венцислав Благоев, Михаил Иванов; триото Soulcrane от Германия излезе на сцената с виртуоза на саксофона Димитър Льолев, а Христо Вичев – с триото на Живко Петров.

„Банско джаз фестивал“ среща на една сцена български и чуждестранни изпълнители. Такъв проект е и група „Арифа“, представена от Живко Василев. В нея участват, освен него, музиканти от Турция, Унгария и Германия, а самата група е създадена в Нидерландия. Те представиха проекта си „Пътешествие по Дунава“. 

Дневната сцена за млади таланти се разрастна и в джаз академия с изпълнителите от голямата сцена. Така младите таланти имат възможността да почерпят знания и опит от големи имена от българската и световна сцена. Изпълненията на младите изпълнители отново бяха представени в градския парк на Банско, всеки фестивален ден от 11:00 ч.

Джаз дните продължават с дневни семейни игри, пак в парка, в целия град звучи джаз за следобедно кафе с програмата “Джаз в града” – за да подгрее публиката за звездните изпълнения на голямата сцена.

Мотото на джаз феста в Банско е “Всички в джаза! Всички в Банско!“

Свързани статии

Вашият коментар

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker